top of page

 Церски марш у медијима

"Мој чукундеда је носилац Албанске споменице, преживео је Први светски рат и желим на овај начин да се захвалим и њему и његовим саборцима који су дали живот да бисмо ми данас били слободни људи", каже Драган Митровић из Шапца. "Преко Фејсбука, преко интернета сам чуо за организацију и удружење 'Церски марш'. Хтео сам да видим ово славно место где се мој чукундеда заједно са осталим борцима и војницима борио", каже Стефан Кандић из села Грабовац код Трстеника.

Александра Савић из Књажевца овај марш види као дужност и обавезу.
У пешачкој тури од 38 километара воља и поштовање заједнички су и најстаријим и најмлађим учесницима марша.

"Имам 11 година, долазим из Власенице са оцем, кумом, једним што ради и професором", каже мали Лазар Ерделић и додаје да му неће тешко пасти шетња до Цера.

Раденка Гајић из Словеније је у 62. години дошла да ода пошту церским јунацима. За њу је то сећање на један век назад.

РТС, 17.8.2014. године

"Пут Цера, у част церских јунака, кренули су млади, али и стари суграђани као и и родитељи са децом па смо се одлучили за више пауза током пута. За све који су пошли на врху планине је обезбеђен ручак, а током стазе и доручак, те превоз назад до Шапца", рекао је Катић.

Колону дужу од километар обезбеђује полиција, а прате је санитетска возила и возила за превоз учесника који одустану од пешачења.
Б92, 17.8.2014. године

 

Организатор овог петог по реду пешачког похода је Удружење грађана Церски марш које је преко друштвених мрежа позвало људе да се придруже манифестацији.
Из Шапца кренуло око 1.300 учесника Церског марша, а пешачка тура од 38 километара окупила је децу и старе из свих крајева Србије, као и из бивших југословенских република, пренео је РТС.
Колона је, како се наводи, дуга више од километра.

СРБИЈА ДАНАС, 17.8.2014.

На петом „Церском маршу“, којим истоимено удружење пету годину обележава годишњицу битке на Церу, једне од најзначајнијих у Првом светском рату, учествовао је рекордан број људ. Према подацима организатора, пријавило се око 1.300 учесника, а придружиле су се накнадно и различите организације. Као и претходн четири године, марш је почео после зајдничке молитве у Саборној Цркви у Шапцу, а коначан циљ био је Текериш.
ШАБАЦ ИНФО, 17.8.2014.

 

ШАБАЦ - Више од 1.300 Шапчана и гостију из других српских градова, Републике Српске, Русије, Македоније, Пољске, Словачке и Норвешке, данас су кренули пешке ка планини Церу да би на тај начин обележили 100 година од чувене битке.

Стаза од шабачке Саборне цркве "Светих апостола Петра и Павла" до села Текериш на планини Цер дугачка је 32,5 километара. Према речима члана организационог одбора марша Божидара Катића, због великог броја учесника темпо марша је прилагођен свим узрастима.

КУРИР, 18.8.2014.

Више од хиљаду људи у Церском маршу

 

Танјуг.Тачно 17.08.2014 14:49

bottom of page