top of page
ПРИЈАВЕ

Ваша пријава је успешно евидентирана.

Церски марш, у облику у ком постоји данас, започео је свој „живот“ 2010. године. Почасни председник Удружења грађана „Церски марш“ Љубиша Ивановић, дошао је почетком лета те 2010. године, на идеју о организацији Церског марша. Почетком јула исте године председник удружења Божидар Катић упутио је позив за састанак свим патриотским организацијама са територије Шапца, и сазвао први састанак Организационог одбора. Позиву су се одазвали Нова Србија, Равногорски покрет, Двери и СНП 1389, чији су представници формирали Организациони одбор који је те, прве године, у веома кратком року, успео да реализује ову идеју.

Већ 2011. године угостили смо и прве госте из иностранства – припаднике пољских родољуба, који су овај пут дугачак више од 35 километра, по неверованој врућини, издржали и поделили са нама.

Марш одржан 2012. године био је велика прекретница, скупило се више од 200, углавном младих људи, и ове године марш је постао значајна манифестација, највећа посвећена јунацима Церске битке.

Почетком 2013. године и званично се формира УГ „Церски марш“, са 11-очланим Управним одбором. За председка УО и удружења изабран је Божидар Катић, а за потпредседнике Предраг Вукосавовић и Милица Шерек.

Четврти марш по реду, одржан 18. августа  2013. године показаће сву исправност ове одлуке. Окупило се тога дана, упорти Саборног храма Св. Апостола Петра и Павла у Шапцу више од 500 учесника марша. Колона дугачка , у појединим тренутцима, неколико километара, стигла је до одредишта – Спомен коимплекса на Текеришу за нешто више од 7 сати и 30 минута.

Сам улазак у Текериш и пут ка споменику деловао је готово нестварно, када је више од 500 учесника, уз песму прошла овим селом, лагано и храбро, као да нису иза себе оставили више од 35километра дугачак пут по врелом августовском дану.

На Цвети ове године одржана је скупштина удружења, и изабрани су нови органи УГ – 16-о члани УО, нови потпредседници су Душан Радојчин и Владимир Мијатовић, и за председника је поново изабран  Божидар Катић.

 

То смо ми. Група родољуба која је одлучила да нешто промени, да покаже шта мисли и осећа и омогући онима који мисле и  , што је још важније, осећају као ми, да та своја настојања и веру покажу на једном поклоничком путовању, ходочашћу у славу наших великих предака, јунака са Цера.

 

 

А овако је ПЕТИ ЦЕРСКИ МАРШ 2014. ВИДЕО РТС :

"Више од 1.300 људи кренуло је из Шапца ка спомен-обележју у Текеришу, како би одали пошту церским јунацима. Пешачка тура од 38 километара окупила је децу и старе из свих крајева Србије, али и из бивших југословенских република.

Поводом стогодишњице Церске битке, око 1.300 учесника Церског марша кренуло је у Текериш у колони дугој више од једног километра, са истом вољом и заједничким циљем.

"Мој чукундеда је носилац Албанске споменице, преживео је Први светски рат и желим на овај начин да се захвалим и њему и његовим саборцима који су дали живот да бисмо ми данас били слободни људи", каже Драган Митровић из Шапца.

Да се поклоне сенима церских јунака дошли су људи из свих крајева Србије и бивших југословенских република."Преко Фејсбука, преко интернета сам чуо за организацију и удружење 'Церски марш'. Хтео сам да видим ово славно место где се мој чукундеда заједно са осталим борцима и војницима борио", каже Стефан Кандић из села Грабовац код Трстеника.

Александра Савић из Књажевца овај марш види као дужност и обавезу.У пешачкој тури од 38 километара воља и поштовање заједнички су и најстаријим и најмлађим учесницима марша.

"Имам 11 година, долазим из Власенице са оцем, кумом, једним што ради и професором", каже мали Лазар Ерделић и додаје да му неће тешко пасти шетња до Цера.

Раденка Гајић из Словеније је у 62. години дошла да ода пошту церским јунацима. За њу је то сећање на један век назад.

Уз два одмарања, маратонци ће до Цера пешачити више од осам сати. Организатор овог марша је шабачко друштво "Церски марш".

"Ово је најмасовнији скуп, баш на стогодишњицу, мали јубилеј и нама пети Церски марш. Дошло је више од 1.300 људи, све ово је било јако напорно организовати али данас кад видите овај број младих људи који су кренули да одају пошту нашим славним прецима то заиста мора да вас испуни неком посебном снагом и енергијом", рекао је председник удружења Божидар Катић.

Колону којој ће се у подножју Цера придружити и извиђачи са републичке смотре прати полиција и санитет. Саобраћај на регионалном путу од Шапца ка Текеришу је успорен."

 

Припремила Тања Димитрић Мијаиловић

ИСТОРИЈАТ

Како је настала идеја или од 56 до 1556
bottom of page